Reparatie en onderhoud

U kunt terecht voor allerhande reparatie: Raamfolie vervangen, ritsen vervangen, caravanpees vervangen, naden opnieuw stikken, zeil-ogen repareren en versterken, scheuren repareren etc.
Tevens kunnen wij tenten en andere buitendoeken repareren.

 

Bootzeil wassen en impregneren.

Zeilmakerij Voorschoten is inleverpunt voor het professioneel laten reinigen van bootkappen bij MT zeilwasserij.
Er wordt gebruikt gemaakt van hoogwaardige reinigingsmiddelen. Deze gaan schimmels, algen, weerplekken en andere aanslag van uw boottent of -kap te lijf. Uw kap wordt twee maal gewassen in een weekbad van 12 uur. 
In de eerste 12 uur worden algen verwijderd en na de tweede 12 uur zijn ook alle schimmels verdwenen. Om nieuwe aanslag en vochtplekken tegen te gaan worden alle boottenten ook waterdicht gemaakt met speciaal ontwikkelde coatings.  

Regelmatig invetten (vaseline) van ritsen verlengt de levensduur. Indien toch vervangen, dan is er altijd een passende maat en kleur.

U kunt terecht voor een nieuwe caravanpees, reparatie van scheuren, losgetrokken stiksel, nieuwe zeil-ogen, vervanging van een tochtstrook etc.   


Vervanging van ruiten en/ of ritsen, of het opnieuw stikken van een kap zijn aan de orde na ca 5-8 jaar. Juiste behandeling en tijdig onderhoud van de boottent zorgen echter voor een langere levensduur.

 

En soms wordt het tijd voor iets nieuws....

 

 



Onderhoud van een tent of dekzeil

Boottenten en buiskappen zijn een kostbaar goed, dit komt omdat het altijd maatwerk betreft. U kunt zich voorstellen dat het fantastisch zou zijn wanneer u dan ook 20 jaar kunt genieten van deze dure kap. Dit is echt wel mogelijk, mits de eigenaar goed voor de kap zorgt.

Doordat de kappen constant blootgesteld worden aan weer- en milieu invloeden, zijn vuiligheid, schimmel, vogelpoep en andere vlekken een regelmatig terugkerend hekel punt voor booteigenaren.

Wanneer u uw buiskap schoonmaakt dan is het raadzaam geen zeep te gebruiken. Buiskappen zijn bijna altijd gemaakt van Acryl-doek, dit doek wordt meerdere malen geïmpregneerd in een bad. Dit zorgt ervoor dat het doek ook stijver wordt waardoor het ook minder plooit. Wanneer u zeep of een ander schoonmaakmiddel gebruikt om de buiskap schoon te maken, verwijdert u stukje bij beetje de impregnatie en het stijfsel. Hierdoor wordt de kap minder waterdicht en kan er snel alg op de kap groeien.

 

Ramen schoonmaken doet u door een beetje wasbenzine (geen thinner !!) op een ietwat vochtige doek te doen en dan de ramen schoon te wrijven. Daarna kan het raam met een schone doek en een zeer fijn polijstmiddel nog aan glans winnen. De buiskap zelf kunt u schoonmaken met schoonmaakazijn in een verhouding 1:10 en daarna goed naspoelen. Ritsen houdt u goed door ze 1 x per jaar in te vetten met vaseline.

Wanneer u uw buiskap er in de winter afhaalt verdrievoudigt u de levensduur van uw buiskap. Vocht, vriezen en dooien doen acryldoek geen goed. Leg uw kap op een droge plek in de garage of op zolder en zorg dat uw boot wordt afgedekt met een afdekzeil. Aan een afdekzeil stelt men andere eisen dan aan een buiskap.

Een afdekzeil is er niet alleen voor de winter, het is juist verstandig wanneer u een afdekzeil heeft deze ook in de zomer te gebruiken. U klapt de buiskap simpelweg neer en zet het afdekzeil erover heen. Het is dan natuurlijk wel van belang dat u een dekzeil heeft dat u gemakkelijk op en af zet. Een dekzeil beschermt niet alleen uw buiskap maar ook de rest van uw boot, zoals de gangboorden, de kabelaring enz.

 

Boten liggen in het water en waar water is zijn vogels. Meeuwen, eenden, futen en andere vogels bedenken zich niet 2 keer voor ze op uw mooie bootkap poepen. Droge poep kunt u het best met een krabbertje afhalen en van binnenuit het doek zo veel mogelijk uitkloppen. Leg vervolgens een vochtige doek op de plek. Wanneer de plek vochtig is wrijft u de vlek met de doek naar het midden van de vlek zo veel mogelijk weg.